A magyar utakon a kis Opel Astra J alufelni az ideális

A magyar utakon a kis Opel Astra J alufelni az ideális

Mekkora legyen a kocsira tervezett, vadonatúj alumínium felni? A szakértők szerint a magyar utak állapota miatt a kisebb Opel Astra J alufelni jöhet szóba. Lehet, hogy a német, osztrák vagy épp holland utakon beválnak a méretesebb keréktárcsák, hiszen ott az utak java része tükörsima, azonban hazánkban érdemes a biztonságosabb opciót választani. Mindez pedig azt jelenti, hogy számtalan ok miatt jobb a kisebb Opel Astra J alufelni. Ha pedig egy modern verdáról van szó, akkor valóban nem éri meg a legkisebb szükséges felé menni.

Nyilván, ha régebbi a kocsi, az nem annyira értékes, akkor be lehet próbálkozni a nagyobb Opel Astra J alufelni fajtával. De ekkor is csak egy vagy két collal ajánlott a megadott értéknél feljebb menni. Persze akkor más a helyzet, amikor tuningolás miatt jön szóba a nagyobb tárcsa. Miért? Mert előfordulhat, hogy a nagyobb féktárcsa, féknyereg egyszerűen nem fér be a kis kerék alá. Ekkor pedig nem is igazán van választási lehetőség és csakis a nagyobb átmérőjű Opel Astra J alufelni jöhet szóba.

Ford Ranger felni: megéri a legszélesebbet választani?

Nyilván az átmérőnél nagyon sokan veszik fontolóra a legméretesebbet. A szélességnél azonban más a helyzet és nem biztos, hogy a nagy Ford Ranger felni problémás lesz majd. Annyira kevés hátránnyal bír a szélesség növelése, hogy a szakértők nem is igazán beszélnek erről. A legrosszabb esetben is az egyetlen gond azzal lehet, hogy nem fér fel a hólánc. Aki a széles Ford Ranger felni megvételén töri a fejét, télen remélhetőleg úgyis másik garnitúrával megy.

Ha pedig ugyanarra az abroncsra egy szélesebb Ford Ranger felni kerül, akkor egy kis tapadást is nyerhet a járgány, illetve érezhetően élénkebbé tehető a vezetés. Ennek a legfőbb oka az, hogy a szélesebb felnire szebben kifekszik a gumi. Természetesen ezt is túlzásba lehet vinni és sokan élnek is a lehetőséggel. Mindennapos használat esetében azonban nem ajánlott ezzel játszani, hiszen a keréktárcsa hihetetlenül sérülékennyé válik és nem kell ahhoz egy nagyobb padka vagy mélyebb kátyú, hogy tönkre menjen a vadonatúj, alig használt eszköz.

Csokonai Erno avatar

Vélemény, hozzászólás?

Liyana Parker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.