A lemez és az öntöttvas kandalló összehasonlítása

A lemez és az öntöttvas kandalló összehasonlítása

Az említett szerkezetek gyakran kerülnek összehasonlításra, amikor a megfelelő fűtőberendezés beszerzésére kerül sor. Természetesen mindkét változat, tehát a lemez és az öntöttvas kandalló is rendelkezik bizonyos előnyökkel és hátrányokkal, ezért nem igazán lehet egyértelműen kijelenti, hogy az egyik vagy a másik a jobb választás.

Sokaknak az öntvény jelenti a tartósság és megbízhatóság, magas teljesítmény szimbólumát. Az anyagából és a szerkezetéből adódóan sokkal gyorsabban fel tud melegedni. Illetve a bordázatának hála, a hőleadás sokkal erőteljesebb és egyenletesebb. Sajnos ez nem mondható el a hasonló tulajdonságokkal rendelkező lemezes változatról.

Plusz, ha az öntöttvas kandalló éveken keresztül megfelelő módon van alkalmazva, akkor biztosra veheti a tulajdonos, hogy nagyon sokáig jó szolgálatot tesz a berendezés. Ami itt még fontos, hogy az öntöttvas kandalló technológiája sajnos nem teszi lehetővé az olyan változatos formai és technikai megoldások kivitelezését, mint amit a lemezes modelleknél megszokhattak az emberek.

Az öntvény fajtáknál nem igazán lehet találni 80 cm-nél szélesebbet. Ami még hátrány itt, hogy az öntöttvas kandalló a legtöbb esetben drágább, mint a lemezes. De sokan ezt nem veszik negatívumnak, arra hivatkozva, hogy a megbízhatóságot és hosszú élettartamot meg kell fizetni.

A megbízhatóságának köszönheti a sikerét a fatüzelésű beépíthető kandalló

A fával fűtő szerkezetek megbízható, tartós berendezéseknek számítanak, amikre mindig számítani lehet. Emellett pedig a fatüzelésű beépíthető kandalló kellemes látványt is nyújt, köszönhetően az élő tűznek, a lobogó lángoknak és a parázs morajának. A működési elve igazán szimpla.

A tűztér kiemelkedően magas hőjével felmelegíti a környező levegőt, amitől fizikailag el van zárva, ezáltal a felmelegített levegő cirkulálása biztosítja a fűtést. A fatüzelésű beépíthető kandalló használatakor érdemes figyelni a megfelelő és gyakori szellőztetésre. Ha pedig ennek a beüzemelésére, karbantartására vagy javítására kerül sor, mindig tanácsos egy szakértőre bízni a munkát.

Csokonai Erno avatar

Vélemény, hozzászólás?

Liyana Parker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.